vrijdag 3 juli 2009

Workshop 2 Mobiel Erfgoed

De centrale vraag luidde: hoe betrek ik de fysieke ruimte buiten de Erfgoedinstelling bij mijn collectie of expositie?
Ons groepje bedacht een casus: met een doelpersoon, een locatie en de ervaring van de doelpersoon op deze locatie.

Stel je voor.......
Dirk Dagjesmens, 45 jaar , met liefhebbende partner en een tweeling van 12 jaar. Hij is lid van Vrienden van de Fiets, beleidsmedewerker op het ministerie van Landbouw en houdt van een beetje computeren in zijn vrije tijd en fietsen en hardlopen in het weekend. Dan neemt hij ook graag zijn gezin mee. Bijvoorbeeld naar de forten van de Stelling van Amsterdam.

Wij bieden hem de volgende ervaring aan: een experience op het Fort Vijfhuizen.
Het Fort herbergt nu een kunstexpositie en een horecagelegenheid. Wij stappen in op de historische exponent van het fort, die Dirk helemaal zelfstandig mag ontdekken. Bij aankomst met de fiets kan Dirk al kiezen of hij de expositie, het cafe of de historie in wil stappen. Aangekomen in de historie is van alles te beleven. Zoals gesprekken in de muur, waar als je je mobiel op de plek legt kunt meeluisteren met de soldaten die hier gelegerd zijn geweest. De ervaring van het zelf geinterneerd zijn, is ook een van de mogelijkheden.Ook bieden we hem en zijn gezin een moderne versie van verstoppertje in het fort met GPS. Samenwerking tussen de verschillende gezinsleden is dan ontontbeerlijk. En ten slotte is het mogelijk om geheime boodschappen mee te nemen naar een volgend fort, om die te delen met anderen bezoekers aan de stelling. Zo verdien je 'kruisjes' en kun je van fort naar fort fietsen en expert worden van de Stelling van Amsterdam. En zorg je als instelling dat Dirk en zijn gezin blijven terugkomen om een ervaring rijker te worden.

Tekst: Tamara van Zwol, consulent PHC

Presentatie van Simone Stoltz

De presentatie van Simone Stolz (introductie nieuwe media) is te vinden via http://www.slideshare.net/Erfgoed/introductie-nieuwe-media-1677935