maandag 17 mei 2010

Ding 18: Library Thing

Ik heb een account aangemaakt bij Library Thing en een widget op het blog geplaatst met mijn Sherlock Holmes/detective collectie, tenminste met 10 boeken uit deze collectie. De meeste boeken zijn vanwege de komende verhuizing al ingepakt, dus dat wordt lastig toevoegen.......

Via Library Thing kun je heel eenvoudig je boeken een waardering meegeven en een recensie, net als bij bol.com of Amazon. Leuk dat je ook gelijk ziet hoeveel andere Library Thing gebruikers dezelfde titels hebben geplaatst. Dat ligt nogal uiteen: van 970 voor een boek van Laurie King (redelijk populaire detective schrijfster (van nu)) tot 3 voor een boek over Jeremy Brett (vertolker van Sherlock Holmes in de Granada series jaren'80/90). Het verbaast me niet echt.
Ik denk dat dit boekenuitwisselingsysteem vooral aanspreekt bij echte boekenfans en dan vooral de fans voor een bepaalde schrijven of genre. Je komt heel direct met elkaar in contact als je dat wilt.
Voor een archief zou het in ieder geval kunnen werken voor de bibliotheekboeken die nog niet in een intern beheerssysteem zijn ingevoerd. Als de werken bekend zijn, scheelt dit een hoop opzoekwerk/tikwerk en ze zijn gelijk toegankelijk voor iedereen/boekliefhebbers. Plus dat ook bezoekers recensies kunnen plaatsen en hun waardering kunnen aanspreken. En je bent weer aanwezig op een ontmoetingsplaats voor boekliefhebbers die wellicht ook interesse hebben in archieven en historische boeken......Aan de andere kant vraag ik me af of archieven hun boekencollecties belangrijk genoeg vinden, om ze deze speciale behandeling te geven.