maandag 31 mei 2010

23 dingen in Zuid-Holland


Ik heb afgelopen donderdag een kleine presentatie, in 't Zeepaert in Dordrecht, gegeven aan de leden (directeuren, diensthoofden) van de Kring van Zuid-Hollandse Archivarissen. Meteen discussies over nut en onnut van web 2.0, de ervaringen van Rotterdam, Nationaal Archief. Leiden en Schiedam werden uitgewisseld, maar hoe dan ook, het maakte veel los!
Het onderwerp leeft.

"Gaat u wel eens naar een archief?"; ding 19 genealogie

Ik heb gezocht in het Stamboomforum naar actuele berichten over het gemeentearchief Schiedam. De bleekneusjes komen in een bijdrage naar voren en ook dat het bericht dat de kranten van Schiedam online stonden, werd opgepikt. Volgens mij allemaal positieve berichten, dus dat is mooi. Er is bij de vriendendiensten 1 mevrouw die gaarne bij het gemeentearchief, op verzoek, langs wil gaan en informatie op wil zoeken voor andere stamboomonderzoekers. Goed he!

Een mooie bijdrage over het nut en betrouwbaarheid van digitaal onderzoek doen naar je stamboom v.s. onderzoek doen in de studiezaal, vond ik in de bijdrage "Gaat u wel eens naar een archief?"

Archieven zeggen vaak dat ze niet weten wie hun klanten zijn, maar via deze fora kom je met ze in contact. Ik denk dat het voor archieven belangrijk is zich hierbij aan te sluiten (nog meer wellicht dan bij sociale netwerken als Facebook) en regelmatig van zich te laten horen. Je krijgt direct uitgebreid reactie.

Leuk om mee te doen met de family search indexing test. Ze brengen het als een spel en je ziet meteen of je het goed hebt ingevuld en beloning weten we, werkt stimulerend. Erik heeft zo'n tool ook ontwikkeld voor de politierapporten van Schiedam en hoewel het lastig lezen is, geeft het een kick als het lukt en is de beloning dat je echt bijdraagt aan de ontsluiting van bronnen.
D