maandag 31 mei 2010

"Gaat u wel eens naar een archief?"; ding 19 genealogie

Ik heb gezocht in het Stamboomforum naar actuele berichten over het gemeentearchief Schiedam. De bleekneusjes komen in een bijdrage naar voren en ook dat het bericht dat de kranten van Schiedam online stonden, werd opgepikt. Volgens mij allemaal positieve berichten, dus dat is mooi. Er is bij de vriendendiensten 1 mevrouw die gaarne bij het gemeentearchief, op verzoek, langs wil gaan en informatie op wil zoeken voor andere stamboomonderzoekers. Goed he!

Een mooie bijdrage over het nut en betrouwbaarheid van digitaal onderzoek doen naar je stamboom v.s. onderzoek doen in de studiezaal, vond ik in de bijdrage "Gaat u wel eens naar een archief?"

Archieven zeggen vaak dat ze niet weten wie hun klanten zijn, maar via deze fora kom je met ze in contact. Ik denk dat het voor archieven belangrijk is zich hierbij aan te sluiten (nog meer wellicht dan bij sociale netwerken als Facebook) en regelmatig van zich te laten horen. Je krijgt direct uitgebreid reactie.

Leuk om mee te doen met de family search indexing test. Ze brengen het als een spel en je ziet meteen of je het goed hebt ingevuld en beloning weten we, werkt stimulerend. Erik heeft zo'n tool ook ontwikkeld voor de politierapporten van Schiedam en hoewel het lastig lezen is, geeft het een kick als het lukt en is de beloning dat je echt bijdraagt aan de ontsluiting van bronnen.
D

2 opmerkingen:

23 Dingen zei

Wat een interessante discussie en ja, het onderwerp leeft zeer! Christian van der Ven is zo iemand die - ook in naam van het BHIC - op de fora actief is. Vorm van webcare, maar ook promotie van je dienst.

Denk je dat een Schiedams initiatief op algemene fora zou moeten liggen of op een eigen lokaal forum?

Provinciaal Historisch Centrum/ Tamara van Zwol zei

ik denk dat je eerst eens goed moet rondkijken op de fora die rondwaren: wie publiceren erop, wat zijn de onderwerpen, welke relaties worden gelegd, wat is de 'cultuur', de taal die gesproken wordt? En als je je enigzins thuisvoelt, dan als medewerker ook eens een reactie geven in een discussie, een vraag beantwoorden, suggesties doen tot onderzoek of collecties van je instelling aanprijzen. Zo raak je thuis in de wereld van je (toekomstige) bezoekers en leren ze jou ook kennen.