Hoe houd je tijd voor je gewone werkzaamheden, naast de communicatie via twitter, chatten, blogschrijven en RSS feeds bijhouden? Dat is wat ik ook begrijp van collega's vaak het probleem: tijdgebrek. De hoeveelheid informatie wordt alleen maar meer. En hoe kun je dan toch het beste selecteren en focussen op taken die er echt toe doen. Hoe doen anderen dat nou?
Ik kwam op een blog over productiviteit en zen (niet zweverig overigens...), waar verschillende auteurs bijlagen leveren over 'minder doen in minder tijd', minimalistisch leven e.d. Het zijn vooral veel postisieve (Amerikaans;-))'te doen lijstjes' en stappenplannen, maar als je daar doorheen leest, zitten er aardige tips bij. Lees ook eens het artikel: 5 Ways To Combat Reactionary Workflow. Dus met andere woorden: hoe word je niet overweldigd door alle binnenkomende berichten?
Het boek Zen to done (Nederlandse vertaling) kan hierbij helpen. Ik heb het een tijdje geleden aangeschaft aangeschaft en gebruikt, en geeft echt goede tips. Je leert, een voor een, 10 nieuwe gewoonten aan en wordt zo stap voor stap 'efficienter'. Ik ben nu ongeveer bij de vierde gewoonte aangeland. Een gewoonte is bijvoorbeeld dat je bij een nieuwe activiteit je een 4 tal opties hebt: doen (als het 2 minuten of minder kost), niet doen, delegeren, opslaan (ter referentie) of op je takenlijst plaatsen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld e-mail niet 20 keer door hoeft te lopen, maar direct beslist wat je ermee doen. Je kunt het boek ook gratis downloaden. Voor de Schiedamse collega's: wie liever het boek wil lenen, laat het me weten.
En, kunnen web 2.0 of internettoepassingen daarbij helpen? Met de komst van de 23 archiefdingen komt er steeds meer input vanuit verschillende kanalen, dus ik ben op zoek naar een mogelijkheid om ze te te stroomlijnen en ze vanuit 1 centrale plek te bevragen; b.v. vanuit m'n blog. Zoals met twitterfeed kan.
Als jullie nog meer tips hebben, graag.