dinsdag 17 november 2009
Kennismaken met sociale media (studiemiddag 14 oktober 2009)
Workshop 23 dingen (Petra Schoen, Nationaal Archief)
Petra Schoen vertelt over de online cursus ’23 dingen voor archieven’, die tot doel heeft medewerkers van archieven kennis te laten maken met sociale media.
Wat zijn sociale media?Sociale media zijn online platforms waar gebruikers gegevens uitwisselen, zonder een externe redactie. Ze kunnen zeer interessant zijn voor de erfgoedsector. Je kunt in contact komen met je publiek, dat vaak al enthousiast gebruik maakt van sociale media, en je kunt gebruikmaken van kennis van het publiek om jouw collectie te ontsluiten. Denk bijvoorbeeld aan de foto’s die het Nationaal Archief op de fotowebsite Flickr heeft gezet. Het biedt ook mogelijkheden om in contact te komen met een totaal nieuw publiek: groepen voor wie een bezoek aan een erfgoedinstelling hoogdrempelig is. Zo kunnen grote aantallen mensen kennismaken met de collectie, precies wat het NA graag wil.
Het Nationaal Archief vindt het belangrijk om hun medewerkers kennis te laten maken met sociale media. Veel klanten gebruiken het ook en door ermee te ‘spelen’ leer je ermee om te gaan en kun je ook een betere afweging maken aan welke dingen je wel en niet meedoet als organisatie.
De deelnemers aan de workshop werden in drie groepjes verdeeld, die zich verdiepten in respectievelijk Flickr, Mash-ups en Wiki’s. Ze bekeken in hoeverre deze mogelijkheden boden voor hun organisatie. Er kwamen leuke ideeën naar voren, zoals bijvoorbeeld het publiceren van een online Dordts Biografisch Woordenboek (als wiki, waaraan iedereen kan meeschrijven); het publiceren van oude handschriften op internet en het publiek laten transcriberen en het inzetten van kaarten uit Google Maps op andere websites (mash-up).
www.23dingenvoorarchieven.nl
NOIV over open source en open standaarden (studiemiddag 14 oktober 2009)
Fabels en feiten over een open source software (door Piet Hein Minnecré)
Piet Hein Minnekré werkt voor het platform Nederland Open in Verbinding (NOiV). Hij gaat kort in op het thema van de studiemiddag: open bronnen, open standaarden en open source. In zijn ogen zijn open standaarden van dit rijtje het belangrijkst voor erfgoedinstellingen. Open standaarden maken het mogelijk informatie over collecties gemakkelijk uit te wisselen en te delen met een groot publiek.
Wat is open source?
Open source software is het resultaat van samenwerking: met zijn allen aan een product werken en dat ook steeds verder ontwikkelen en verbeteren. Open source software mag door iedereen gebruikt worden, de code is openbaar. Dit in tegenstelling tot commerciële partijen, die (gesloten) software producten leveren met licenties (zoals bijvoorbeeld Microsoft).
Echter, om zelf met open source software aan de slag te gaan, moet je wel kunnen programmeren, en de meeste erfgoedinstellingen hebben die kennis niet. De code is weliswaar gratis en het gebruik ervan ook, maar je moet nog steeds een programmeur inhuren om ermee aan de slag te gaan. Daarmee is open source niet per definitie goedkoper dan gesloten software, zeker niet voor kleinere instellingen. Voor grotere (overheids)instellingen ligt dit anders, daarom adviseert het NOiV hen om in ieder geval de mogelijkheden van open source te bekijken bij de zoektocht naar nieuwe software.
Niet afhankelijk worden van leverancier
Waar het echt om gaat is dat je als instelling niet afhankelijk wordt van leveranciers. Zoals de school die hij aanhaalt en die veel data in een electronische leeromgeving had gestopt. Toen ze na 5 jaar wilden overstappen naar een andere leverancier, werd hun duidelijk dat dan alle informatie opnieuw zou moeten worden ingevoerd. Dit soort situaties kun je voorkomen door met open standaarden (bv EAD, Dublin Core) te werken, die interoperabiliteit mogelijk maken, het uitwisselen van data.
Het is niet zo dat open source software automatisch met open standaarden werkt. Heel vaak is dit wel het geval, maar het hoeft niet. Ook voor commerciële producten geldt: soms wordt er met open standaarden gewerkt, soms niet. Zorg ervoor dat je ernaar vraagt, of je nu open source of gesloten software wil gaan gebruiken.
Website Nederland Open in Verbinding: www.noiv.nl
donderdag 5 november 2009
Presentaties studiedag 14 oktober 2010 over Open Bronnen
14 oktober j.l. organiseerde het Provinciaal Historisch Centrum een studiemiddag over open bronnen: het gebruik van open source software, open standaarden en sociale media in het Erfgoedveld. Enkele presentaties van deze middag zijn terug te vinden via Slideshare. Een kort verslag over deze middag verschijnt binnenkort op dit blog.
dinsdag 3 november 2009
Doe mee met de pilot Open Bronnen!
Heeft u behoefte aan meer inzicht in het gebruik en implementatie van open standaarden en sociale media in uw organisatie? Dan is deze pilot wellicht iets voor u!
Het PHC biedt Zuid-Hollandse instellingen de mogelijkheid te participeren in een pilot waarbij open standaarden en sociale media centraal staan. De volgende situaties kunnen bijvoorbeeld van toepassing zijn:
Het PHC biedt Zuid-Hollandse instellingen de mogelijkheid te participeren in een pilot waarbij open standaarden en sociale media centraal staan. De volgende situaties kunnen bijvoorbeeld van toepassing zijn:
- Hoe plaats ik mijn fotocollectie op Flickr?
- Is mijn website 'DE BASIS van DEN' proof?
- Ik kom in aanmerking voor subsidies voor digitalisering van mijn collecite. Welke standaarden worden aanbevolen om in te zetten?
- In het grote woud aan standaarden, hoe kies ik de juiste voor mijn organisatie?
Voor wie is dit adviestraject bedoeld?
Voor alle erfgoedinstellingen uit Zuid-Holland
Aanmelden voor de pilot
- Welke behoeftes leven er binnen uw organisatie op het gebied van open standaarden en sociale media?
- Formuleer uw vraag of casus en stuur deze door aan ons voor 5 december 2009.
- Mail uw vraag naar vanzwol@erfgoedhuis-zh.nl
En verder
Wij gaan aan de slag met maximaal 5 van de meest prangende vraagstukken. Wij laten u na de inschrijfdatum weten of uw vraagstuk wordt opgenomen in de pilot. En aan het einde van het traject organiseren we een bijeenkomst om de resultaten te delen met uw collega instellingen.
Meer informatie
Tamara van Zwol of Kirsten de Vries (vanzwol@erfgoedhuis-zh.nl of 015-2154396)
Abonneren op:
Posts (Atom)