maandag 22 maart 2010

Ding 6: Flickr

Flickr is iets wat wij bij het PHC al gebruiken. Zie onze stream: http://www.flickr.com/photos/provinciaalhistorischcentrumzuidholland/
Regelmatig wordt er een foto toegevoegd. En er wordt vooral gereageerd als je een vraag stelt: b.v. wat of wie er te zien zijn op een afbeelding? Dan zijn bezoekers bereid om commentaar te leveren. Je krijgt niet automatisch bericht als er een reactie wordt gegegeven (zoals bij een blog) dus het is zaak regelmatig je flickr stream te bekijken, bijvoorbeeld via de link 'popular'.


Ik heb Flickr The Commons bekeken met als zoekterm 'Sherlock Holmes'en kom dan op een foto met geestverschijningen uit. Niet zo vreemd, omdat de bedenker van Sherlock Holms, dr. Arthur Conan Doyle geloofde in het voortleven van de geest na de dood. Maar ik was wel verrast dat zo'n foto uit het Spaarnestad fotoarchief naar voren kwam....
De reacties op deze foto waren meer verbazend dan echt inhoudelijk te noemen. Jammer vond ik dat de bezoeker niet zelf tags kan toevoegen? Moet het Nationaal Archief daar toestemming voor geven?


Een andere foto (van de schrijver zelf) die ook uit de zoekactie naar voren kwam, gaf meer stof tot het delen van 'nuttige' informatie voor zowel de instelling als andere bezoekers. Dus dat kan ook.
Dus hoewel Flickr uitnodigt om te reageren, betekent dan niet gelijk inhoudelijk nuttige informatie. Maar wellicht is het meer bedoeld als nog een uithangbord, een etalage van de rijkheid die een archief heeft als het gaat om beeldmateriaal.

2 opmerkingen:

23 Dingen zei

Reageren op foto's kan helaas alleen gedaan worden door mensen met een Flickr account. En daarbinnen kun je zelfs nog onderscheid maken tussen iedereen, je contacts of (een niveau hoger) je 'friends and family'. Dat is een beperking, zeker omdat je het liefst zou willen dat iedereen kan reageren.
Een idee is misschien, om een publiekaccount te maken (gast PCH) en dat je mensen op dat account laat inloggen. Vergelijk het met het 23Archiefdingen Flickr account. Het is dan wel zaak om dat account in de gaten te houden, zodat het niet voor eigen doeleinden wordt gebruikt.

ps. zou je via de instellingen in Blogger, tabblad Reacties, willen kiezen voor popup venster? Is voor mij handiger...

Provinciaal Historisch Centrum/ Tamara van Zwol zei

hierbij het pop up venster:-)